Германия даде зелена светлина за откриването на 22-ра глава в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, предаде вестник Хюриет.

Отварянето на глава 22 от преговорите за членство, която се отнася до регионалната политика, беше одобрено по време на председателството на Ирландия, но заради събитията около протестите в Турция за парка "Гези" същинското започване на преговори по нея беше отложено за след доклада на Европейската комисия за напредъка.

След излизането на доклада за напредъка на 16 октомври, турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле подчертаха необходимостта за преговори с "нов тласък", чрез отваряне на нови глави, особено тези, свързани със съдебната власт.

Според информация на германското списание "Шпигел" германският външен министър Гидо Вестервеле ще повдигне темата на заседанието на външните министри на ЕС в Люксембург.

Вестервеле, чиято Свободна демократическа партия не успя да премине 5-процентната бариера и остана извън федералния парламент, щял да направи това като жест към Турция в последния момент, а канцлерът Меркел гледала благосклонно на пакета за демократизация на турското правителство и затова давала "зелена светлина" на позицията на Вестервеле, пише още "Хюриет".

Германия и Франция от дълго време се притесняват от евентуално членство на мюсюлманската страна в блока заради опасения, че културите различния на Турция и нейният размер ще затруднят интеграцията ѝ.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле категорично изрази опозицията на Берлин през юли като каза, че Турция не е част от Европа. Междувременно консервативната партия на Меркел заяви в предизборната си програма, че е против присъединяването на Турция към ЕС.

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и досега е затворена само една от общо 35 преговорни глави.