Ако изборите са днес 22,3% ще гласуват за БСП, а 19,2% за ГЕРБ. 41% от българите не подкрепят искането за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски.

Това показват данните от последното изследване на "Галъп Интернешънъл", известно като политически и икономически индекс, проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

Запитани как ще гласуват, ако изборите бяха днес - 22,3% от хората отговарят, че биха гласували за БСП, 19,2% за ГЕРБ, 6% за ДПС. За "Атака" и НФСБ биха гласували съответно 1,4% и 1,5%. Това е моментна снимка, струвам ми се че и двете формации, и "Атака", и НФСБ имат своите шансове да влязат в парламента, нека да не избързваме с прогнозите за тези партии, подчерта политологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. Перспективата за предсрочни избори се отдалечава. С това намалява и усещането, че те ще бъдат предсрочни, но нека да видим и данните от следващия месец, каза още Симеонов.

Според изследването потенциалът на Реформаторския блок засега остава на нива от 5 – 6%. Подобни числа се получават при сумиране на резултатите на различните партии в блока в стандартния отворен въпрос от типа "Ако изборите се проведат сега...", както и при изричен въпрос за Реформаторския блок от типа "Бихте ли гласували за". Данните за новата формация, обаче, все още са хипотетични и отразяват потенциални нива, уточняват от "Галъп Интернешънъл". Вероятно те ще подхождат в бъдещите си изследвания по-същия хипотетичен начин и с други нови политически формирования като новото движение на Николай Бареков, БАСТА и други.

Половината от привържениците на ГЕРБ смятат, че партията им трябва да се коалира с Реформаторския блок, една пета са на обратното мнение, а една трета се колебаят. При привържениците на партиите от Реформаторския блок картината изглежда противоположна. Общи действия на Реформаторския блок и ГЕРБ изглеждат по-желани при привържениците на ГЕРБ и по-нежелани при привържениците на Реформаторския блок.

Няма съществена динамика в доверието към основните личности, включително и към ръководителите на двете основни партии. Данните показват, че се потвърждава наблюдението от миналия месец за стабилизация в нивата на доверие и към Бойко Борисов, макар и при по-ниски стойности от преди. Рискът за подкрепата към Росен Плевнелиев продължава да стои. Благоприятни и през този месец изглеждат позициите и на Георги Първанов, Йорданка Фандъкова, Константин Пенчев. Ние не искаме да внушаваме, че това е някаква класация, Първан Симеонов.

Развитието на парламентарния дебат в последните седмици явно повлиява на доверието в парламента и то достига до нива от 15%, които помним по време на предишния мандат или мандата на Тройната коалиция. Трябва да се изчакат данните от ноември, за да се види дали парламентът ще продължи към нива от 10% доверие, познати назад в годините.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо. Така подкрепата за правителството и през октомври напомня нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на Тройната коалиция, т.е. благоприятните периоди за Тройната коалиция и неблагоприятните за Борисов.

Вече четири поредни месеца се възпроизвежда сходна картина на обществените настроения, коментира още Симеонов. Данните от октомври потвърждават хипотезата от септември за стабилизация в общественото съзнание след сериозната динамика в месеците около и след изборите и последвалите скандали. Протестният потенциал остава висок. Затова и предстоящият зимен сезон се очертава като важен тест за участниците в политическия процес, каза още Симеонов.

Почти без промяна в последните месеци остават общите нива на песимизъм и оптимизъм в традиционния въпрос на "Галъп" - накъде върви страната. Песимизмът по традиция преобладава, а нивата от близо 70% негативни очаквания са постоянни от началото на политическата криза през февруари до днес - със закономерното изключение около изборите.

И през месец октомври продължават ясно да личат позициите "за" и "против" правителството на Пламен Орешарски. 41% от българите искат оставка на кабинета. Също толкова подкрепят и протестите срещу него. Контрапротестите пък се ползват с одобрението на 27% от респондентите. 38% смятат, че протестите срещу правителството трябва да продължат. 22% твърдят, че биха взели лично участие в тях. Според "Гапъл" това означава, условно, повече от милион българи.

На фона на данните по тези въпроси от предишните месеци октомври потвърждава постепенно успокояване при запазване на немалка протестна енергия. По-младите, хората с по-високи доходи и образование, привържениците на партиите на десницата, продължават да са и в по-голяма степен настроени срещу настоящото управление, коментира Първан Симеонов.