Градушки и ураганни ветрове отнесоха покриви на къщи в селата Чавдар и Мирково.
В село Челопеч има наводнени мазета.

Църквище и Карлиево са буквално "обрулени", разказаха жители на населените места пред БГНЕС.

Обстановката в подбалканските села е напрегната.

В общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение.
Градушката и смерчът, връхлетели снощи района, са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили.
В Пирдоп има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове.
Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя.

В администрацията на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия. Екипи на пожарната цяла нощ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите. Днес ще бъде направен оглед на щетите.
Лозята и листата на дървета са на земята – "като зимен пейзаж по средата на юни е", оплакаха се жители на Челопеч. Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, вследствие на което канализацията е преляла в домовете на хората.

Положението е изключително тежко на много места в страната

София също е засегната – без електричество са части от Банкя, Горна баня, Герман и в района на Подуяне. Три села в община Поморие са без ток. Големи са щетите в карловското село Климент – има разрушени сгради, селскостопански постройки и навеси. Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана, са залели селото.

Валежите продължават и днес. Жълт код е обявен в 17 области на Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. В Търговищка, Шуменска и Разградска област се очакват значителни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Там ще има гръмотевични бури и градушки. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. Днес и в и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни.