Частна фирма да изгради система от стационарни камери за контрол на скоростта в най-рисковите точки с катастрофи за своя сметка, пише "Монитор". В замяна за определен период от време компанията ще събира процент от глобите или цялата им стойност. Такъв вариант се обсъжда в МВР, стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на вътрешното ведомство за свършеното през изминалата година.
Ако идеята бъде възприета, фирмата ще бъде избрана след конкурс и ще участва в проект за изграждане на единна система за контрол. Освен стационарни камери изпълнителят ще трябва да осигури софтуера, както и мрежата за пренос на информация. Такъв подход е възприет в много страни, обясни вицепремиерът Цветлин Йовчев. Данните от снимките ще отиват в единен център, където ще се обработва информацията без намесата на полицай и ще се изготвя електронният фиш на нарушителя, като по този начин ще се избегне субективният фактор.

„Местата за контрол, на които ще бъде поставена камера, ще бъдат оповестени, целта ни е не да глобяваме повече граждани, а да ги предупреждаваме, за да намалят скоростта и съответно да има по-малко загинали”, посочи вътрешният министър Цветлин Йовчев. МВР планираше да се въоръжи с нови 174 стационарни камери, които да покрият най-рисковите участъци още в края на 2013 година, но впоследствие срокът беше удължен до 2015 година поради липса на достатъчно средства. Цената на устройствата варират в зависимост от качеството на изображението. Ако бъдат закупени камери като тази, която снима нарушители на Орлов мост в столицата, цената им може да достигне до 25 000 евро, но според катаджии инвестицията се избива за два-три месеца от глобите.

Една от идеите беше новите радари да бъдат купени с парите от глобите, които се събират във Фонда за безопасност на движението. В него бяха събрани около 33 милиона лева от създаването му през 2011 година. Една част от парите са били изразходвани за поддръжка на камерите, за купуването на таблети за полицаите на пътя. В момента са останали приблизително 20 милиона лева, но според разчетите те няма да са достатъчни за купуването на всичките 174 камери, затова вероятно се обсъждат и други варианти.

Самите стационарни камери в момента са единствените видеоочи, с които КАТ санкционира водачите за превишена скорост, след като Върховният административен съд забрани да се издават електронни фишове от мобилни камери, докато не бъдат разписани определени правила за използването на уредите.