Жълт код е обявен за 19 юни в 17 области на Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска. В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. В Търговищка, Шуменска и Разградска области се очакват значителни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Там ще има гръмотевични бури и градушки. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения.

В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално и повече, до 50-60 л/кв.м.

От МОСВ съобщават, че според прогнозите на EFAS (Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната, като в периода 19 – 21 юни 2014 г. е възможно на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение. Нивата на реките се следят, уверяват от екоминистерството.