"Стилиян е жив. За мен най-важното е да знам, че сърчицето му някъде бие“. Това каза Дарина, майката на 24-годишния русенец, който спаси четири живота, цитирана от ehograf.info. Младият мъж изпадна в мозъчна смърт на 11 юни, а майка му взе благородното решение да дари органите му.
След съгласието на майката бяха извършени четири трансплантации – две бъбречни в УМБАЛ "Александровска", чернодробна в УБ "Лозенец" и трансплантация на сърце в УСБАЛ "Света Екатерина". Всички пациенти са в добро постоперативно състояние.

На 11 юни, миналата сряда, Стилиян Страхилов си тръгнал от работа и се запътил към работното място на приятелката си Венета. Когато стигнал там, й казал, че силно го боли главата. Тя се изплашила и попитала дали да вика линейка, а той отговорил: „Да. Много ме боли!“. Това били и последните му думи, защото после се свлякъл на земята и повече не отворил очи.

"Лекарите казаха, че случаят е безнадежден и аз реших той да продължи да живее, спасявайки четирима души. Искам тези хора да са живи и здрави, защото синът ми продължава да живее чрез тях“, казва почернената майка Дарина. Убедена е, че ако той е имал възможност да избира, е щял да избере същото - да спаси други хора, пише още ehograf.info.

Лекарите обяснили на Дарина, че синът Стилиян имал аневризма по рождение. Това е коварно състояние, тъй като няма симптоми и не може да се диагностицира навреме. В един момент обаче балонът се пука.

"Беше здрав, жизнен и весел. Той е спортист. Не сме предполагали за заболяването“, казва майката. Като връща лентата назад, твърди, че никога преди това не се е оплаквал от главоболие. Утеха й е по-малкият й син – осмокласникът Даниел. И той вярва, че батко му е победил смъртта и продължава да живее чрез четирима други хора, които е спасил.