Ситуацията с бежанците у нас ще обсъжда на извънредно заседание правителството. Вече стана ясно, че за покриване на разходите за бежанската вълна ще са необходими допълнително около 30 милиона лева. Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов обясни:
"Тези са средства са разчетени по различните ведомства, на практика всички ведомства, които са ангажирани с миграционната криза.
Над 20 милиона лева са необходими на Министерството на вътрешните работи и на Агенцията за бежанците. 5 милиона от тях - за изграждане на 30 километрова ограда на българо-турската граница при Елхово, където преминават близо 80 на сто от нелегалните имигранти, каза още заместник - вътрешният министър:
Тези заграждения там нямат идея да връщат бежанците, тъй като ние сме против политиката на връщане. Идеята на тези заграждения е за повишаване нивото на охрана на българската граница. Лицата, които искат да преминат през зелена граница се пренасочват към Свиленград, където имаме възможност в дълбочина 3-4 км. да ги виждаме и възможност да уведомяваме и турските колеги, които да ги задържат."
Междувременно у нас пристига първата техническа помощ за бежанците от ЕС. Тя съдържа походни легла и завивки, предоставени от Словакия.
Оборудването беше поискано по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Вече е решено да бъде предоставена и финансова помощ, обяви вчера българският еврокомисар Кристалина Георгиева.