Все по-популярният лидер на евроскиптиците във Великобритания Найджъл Фарадж отбеляза нова победа, формирайки парламентарна група в Европейския парламент, след като спечели подкрепата на френски крайнодесен дисидент.

Фараж, чиято Партия на независимостта миналия месец утрои своите места в Европейския парламент от осем до 24, се нуждаеше от депутати от седем страни от ЕС, за да формира група.

"Горд съм, че формирахме тази група с други членове на ЕП. Ангажираме се да бъдем гласът на народа", обеща Фараж в изявление. Той заяви още, че ще работи за свободата, националната демокрация и просперитета в Европа.

Неговата група "Европа на свободата и демокрацията" има 48 членове в сравнение с 31 в предходния Европейски парламент. Най-много членове има от британската евроскептична партия Юкип, следвани от 17 членове на популисткото движение "5 звезди" на бившия италиански комик Бепе Грило.

Другите евродепутати в групата са от Литва, Чехия, Швеция, Латвия, както и един френски политик, избран под знамето на крайнодесния Национален фронт начело с Марин Льо Пен, който по-късно стана независим.