След смартфона иде ред на умния велосипед, чиято скорост се задава от айфона, издава точно къде е паркиран и се заключва автоматично чрез натискане на тъчскрийна, съобщава сайтът за технологични джаджи Еngadget.com.

Разработката на протопипа на FlyKly Smart Weel е дело на група приятели-велосипедисти от Ню Йорк. С новия смарт байк ще се въртят педалите много по-лесно, тъй като към задното колело е прикрепено помощно електромоторче, което увеличава скоростта. Тя може да бъде задавана предварително по айфона.

Малкият помощен електродвигател се задейства с литиев акумулатор, който се зарежда само за 2-3 часа.

В хайтек велосипеда е монтиран и джипиес, който издава местоположението му, ако бъде откраднат или ако собственикът му забрави къде го е паркирал. Колелото се заключва дистанционно с предоставената към него апликация. То може да бъде преотстъпвано на приятели, като им се даде шифърът за отключване.

Приложението към велосипеда запаметява последните маршрути и дава данни колко калории са били изразходвани при въртенето на педалите. Когато бъде пуснат в продажба, смартбайкът ще струва 550 долара.