Правителството прие решение за издигане кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г.

На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН.

Отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата й като директор са силно положителни, което бе в основата на избирането й по убедителен начин за втори мандат. Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България, била е депутат в Народното събрание.

Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН.