Управляващият орган на ОП "Транспорт" е идентифицирал четири рискови проекта – ж.п. проектите Септември – Пловдив, Първомай – Свиленград, в пътния сектор е натрупано е закъснение в изграждането на Лот 1 и 2 на "Марица" и 2 и 4 на АМ "Струма".

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при изслушване за изпълнението и текущото състояние на ОП "Транспорт 2007 – 2013" и програмирането на ОП "Транспорт 2014 – 2020" година, предаде БГНЕС.

Двата железопътни проекта са определени като рискови поради забавеното им стартиране в резултат на обжалване на тръжните процедури. И друг път съм споменавал за проблемите, които НКЖИ среща и извършването на археологически разкопки. Тези два проблема в голяма степен са преодолени и по двата проекта се работи с усилени темпове", коментира той.

За пътните проекти Папазов информира, че има уверение на АПИ, че Лот 2 на АМ "Марица" ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата година. Очакванията са, че Лот 4 на АМ "Люлин" също да завърши през 2014 година и Лот 2 през следващата година.

По време на проведеното заседание на Комитета на наблюдение на управляващия орган, така и представителите на ЕК са били уверени от бенефициентите АПИ и НКЖИ, че всички проекти ще завършат в периода на допустимост в настоящия програмен период.