Новият Opel Meriva впечатлява с нова гама от икономични бензинови,  LPG и дизелови двигатели. Особено внимание заслужава изключително модерният турбо дизелов агрегат 1.6 CDTI, който сега се предлага в три нива на мощност: 100 кВт/136 к.с., 81 кВт/110 к.с. и новия за гамата вариант със 70 кВт/95 к.с. Добавянето на базовия двигател завършва гамата на новото поколение дизелов агрегат, който се отличава с изключително нисък разход на гориво, балансирана и тиха работа, както и ниско ниво на генериран шум – неслучайно 1.6 CDTI е наречен „шептящият“ дизел на Opel.

Новият вариант с мощност от 70 кВт/95 к.с. на 1.6 CDTI се предлага стандартно със  Start/Stop система и се оборудва с ниско фрикционна шестстепенна трансмисия. Той заменя предишния агрегат с работен обем от 1.3 литра разполагащ със същата мощност. Максималният въртящ обаче е увеличен с цели 100 Нютон метра и вече достига 280 Нм. Новият, изключително тих двигател има и по-нисък разход на гориво и емисии на CO2.

На ефективния агрегат са му необходими едва 4.0 литра дизелово гориво на 100 км в комбиниран цикъл, при което той отделя едва 105 г/км CO2 – или с четири грама по-малко от предшественика. Това от своя страна позволява на Meriva да бъде сертифицирана в най-добрия клас за ефективност A+ в Германия. Изключително гъвкавият малък ван на Opel е оценен по достойнство и за своята цялостна ергономична концепция от Организацията за здрави гърбове Aktion Gesunder Rücken e.V. и по този начин не само има съществен принос за опазване на околната среда, но и на здравето на своя собственик и пътниците в автомобила. Оборудвана с базовия дизелов двигател Meriva сега се предлага на атрактивната цена от 29,300 лева (препоръчителна цена за България с включен ДДС).

Новото поколение дизелов двигател на Opel: Мощен, икономичен и опазващ околната среда

Новата Meriva 1.6 CDTI вече покрива бъдещия стандарт за емисии Euro 6. Необходимото намаляване на азотните окиси става с помощта на технологията Lean NOx Technology (LNT). Специално устройство на системата LNT съхранява азотните окиси. Когато капацитетът му се запълни, електронното управление на двигателя започва автоматичен процес на регенериране. Системата на Opel LNT е напълно необслужваема.