Промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се въвежда контрол върху отношенията между веригите за хранителни стоки и доставчиците, бяха приети днес от парламента на второ четене.

Текстовете бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС и група народни представители от БСП.

От предложените текстове отпадна предложението за въвеждане на термина "значителна пазарна сила".

Остана обаче условието компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

В текста е уточнено, че изискването важи само за доставките на стоки, предназначени за продажба, което означава, че са за търговците, а не за производителите.

На големите търговски вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипремаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта, а после и при гласуването му в икономическата комисия представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Според вносителите поправките ще сложат край на нелоялни търговски практики, сред които липсата на писмени договори, изменения на договора със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговски риск, ограничения на доставките в други магазини и др.

Веригите са заплашени от глоба до 10% от оборота за предходната година, но не по-малко от 10 хил. лв.

В закона изрично е записано, че може да се запази от КЗК самоличността на жалбоподателя, ако той го поиска.