Финансовата помощ за България за справяне с бежанците вече е потвърдена, но по-големият проблем на Европейската комисия е как тя ще бъде усвоена, съобщи в неделя еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева.

"Европейската помощ е вече факт. Финансовата помощ е потвърдена, материална помощ е на път към България", заяви Георгиева пред БНР. Тя не можа да каже колко точно е финансовата помощ, но увери, че е значителна.
"Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните членки е пратила своя принос – легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни, да получат веднага най-необходимото. По-големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ. Наистина е много важно как ще ползваме първите няколко милиона. Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на Българя работят за това да транслираме европейската солидарност в реална помощ и за сирийците, и за страната ни", каза Георгиева.

"През 2013 България е получила 15 млн. евро от ЕК за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение. Това се отчита от българските власти. Имам увереността, че помощта от Европа ще бъде усвоявана добре", коментира еврокомисарят.

Тя смята, че сирийската криза няма да свърши скоро и затова страната ни трябва да се готви не просто да приеме бежанците за месец-два, а да им помогне да живеят и да се издържат по възможност сами в България.

"Притеснява ме, че се яхна темата за бежанците по вредящ начин за нашето общество. Някои медии и псевдопатриоти хвърлят такива невъобразими лъжи. Една от най-големите лъжи е, че имаме най-много бежанци в България. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама-трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", заяви Кристалина Георгиева.