Почина големият български театрал режисьорът Димитър Гочев, който от години работи в Германия.

Носителят на множество театрални награди в България и преди всичко в Германия си отиде в 5 часа тази сутрин след кратко и тежко боледуване в Берлин.

"Европейският театър загуби един от своите най-значими творци. Гочев стана известен преди всичко с работата си в театри в Берлин, Хамбург и Виена", пише на сайта си германското месечно списание "Тheater der Zeit". Изданието припомня, че през май тази година беше премиерата на неговата постановка "Цимент" по Хайнер Мюлер, която получи изключително добри отзиви от критиката. Един от артистите, с тнай-много работи Гочев е Самуел Финци, който е сред най-любимите и признати актьори в Германия.

Димитър Гочев e роден на 26 април 1943 г. в гр. Първомай. Завършил е театрознание в университета "Хумболт" в Берлин, а след това в продължение на няколко години е работил като асистент в берлински театри. Режисьорският му дебют в България е с постановката на "Когато гръм удари" на Пейо Яворов през 1972 г. До 1986 г. е работил в театрите на Плевен, Монтана, Русе, Враца, в театър "София" и Бургас. От 1986 г. живее и работи в Германия.

Многократно е бил победителите в майските "Берлински театрални срещи" През 1992 с "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, през 2004 - с "Битката на негъра и кучетата", а през 2007 – с "Иванов". Заедно с актьора Самуел Финци през 2011 г. получават престижната театрална награда на Берлин заради епохалните, според журито спектакли в "Битката на негъра и кучетата", "Иванов", "Перси" и "Палата номер 6" на сцените на "Фолксбюне" и "Дойчес театер Берлин". Очаквайте подробности.