В Белград днес почина съпругата на бившия югославски диктатор Йосип Броз-Тито Йованка.

Тя почина в Спешния медицински център в 12.45 часа българско време. Йованка Броз бе настанена за лечение в белградската болница на 23 август тази година. 89-годишната Йованка живееше с Тито от 1952 до 1980 година.

Няколко години преди смъртта на Тито /1980г./ Йованка бе отстранена, но официално не се съобщаваше за тяхната раздяла. Тито и Йованка, която бе полковник от зловещата югославска ДС - УДБА, демонстрираха невиждан разкош и слабост към лукса. Двамата обичаха скъпоценностите и пътуванията в екзотични държави, включително и при най-жестоките африкански диктатори като този на Етиопия.

Тито и Йованка притежаваха огромен личен автомобилен парк от специално изработени бронирани мерцедеси. Те имаха собствени кораби, яхти и влакове. Във всяка една от бившите югорепублики те притежаваха лични резиденции и вили.

По време на управлението на Тито в бивша Югославия бяха избити стотици хиляди противници на неговия режим, включително и хиляди българи от Македония. Само в периода от 1945 до 1951 в Македония са арестувани десетки хиляди души. На територията на цяла Югославия са построени десетки зловещи концентрационни лагери. Сред най-известните са тези в Добой, Голи Оток, Идризово, Градишница, Земун, Отешево и др.

Режимът на Тито преследваше противниците и в чужбина. Стотици политически емигранти са избити в Западна Европа. Сред изпълнителите на тези убийства е и вече покойният съпруг на сръбската фолкзвезда Цеца Величкович Желко Ражнятович-Аркан.