Химикалите, които се използват за поставянето на временни татуировки, съдържат опасни за кожата вещества. Особено силни могат да са пораженията от действието на пара-фениленедиамин (PPD), който предизвиква сериозни алергични реакции.
PPD се използва често за боядисване на тъмна коса, както и при татуирането - за да придаде интензивност и трайност на цвета.

Мнозина твърдят, че това вещество е естествен оцветител и няма никакви негативни въздействия върху здравето, но това съвсем не е така, твърдят учени от Американската академия по дерматология и Университета на Калифорния, цитирани от Ройтерс.

Те са установили, че PPD е силно алергенен химикал, който често води до поява на подутини, зачервявания и петна, като способства за развитието на дерматит и екзема. Освен това дори еднократното му прилагане може да доведе до трайна алергична реакция към редица химични вещества, към които до този момент тялото е било устойчиво.

Американските дерматолози препоръчват в никакъв случай да не се татуират деца под 4 г., а за всички останали предварително да се направи консултация с дерматолог и да се изисква информация за това какви вещества ще се използват при полагането на татуировката.