Франсиско Рафаел Ареляно-Феликс, най-големият брат от някога страховития клан, контролиращ наркокартела Тихуана, е бил застрелян в мексиканския курорт Лос Кабос, от нападател, маскиран като клоун. Убийството е извършено вчера в къща на плажа, взета под наем, съобщава Асошиейтед прес.

Мотивът за убийството се разследва, съобщи прокуратурата на щата Баха Калифорния, която потвърди, че убиецът е бил облечен в костюм на клоун, с перука и червен нос.

Кланът, известен с бруталния контрол над наркотрафика в граничния град Тихуана през 90-те години, западна след арестите или смъртта на повечето членове на фамилията (шестима братя и четири сестри).

Застреляният Франсиско Рафаел, който беше 63-годишен, вече бил в мексикански затвор, когато картелът е в разцвета си. Арестуван е през 1993 година във връзка с убийството на католическия кардинал Хуан Хесус Посадас Окампо на десет години за притежание на оръжие.

Екстрадиран е в САЩ през 2006 година по обвинения в Калифорния във връзка със случай от 1980 година, когато продал кокаин на полицай под прикритие в САЩ. Осъден е на шест години затвор, но е освобден условно и депортиран в Мексико през 2008 година.

През август тази година в САЩ беше осъден на 15 години затвор брат му Едуардо, арестуван в Мексико още през 2008 година и четири години по-късно предаден на САЩ.

В момента се смята, че картелът Тихуана се контролира от сестрата Енедина и сина й Луис Фернандо, взел фамилията на майка си.