Две-три седмици живот остават на кабинета "Орешарски". Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който събра медиите днес, за да отчете работата на МВР.
Той обеща, че ще сподели какво би направило ръководството на ведомството в "останалите 2-3 седмици, докато имаме възможност да работим".  Министърът посочи още, че няма да има персонални промени в правителството, тъй като няма време за това.  Не са обсъжзани персонални промени. Стана ясно, че правителството работи с ограничен мандат и да се извършват промени за 2-3 седмици не е разумно, подчерта Йовчев.

"Измина една тежка година за МВР. Година на безпрецедентен натиск. Ако си спомним протестите и вълната на емигранти - овладяхме успешно емиграцията. Ние успяхме да ограничим потока на нелегално преминаващите границата ни". Така вътрешният министър Цветлин Йовчев започна отчета. Като успех Йовчев посочи справянето с емигрантската криза, създаването на места, за настаняване на бежанци, както и мерките, предприети за гарантиране сигурността на страната.

По повод закона за МВР, върнат от президента, Йовчев коментира, че ще преодолее ветото, тъй като това е важен закон. С въвеждането му се ограничава политическото въздействие в разследването. "Няма да има условие МВР да бъде превърнато в машина за оказване на натиск", заяви още Йовчев.

Освободихме се от имоти с отпаднала необходимост, съкратихме щатове за автомобили. Имаме нова организация при решенията за провеждане на обществени поръчки. Ограничихме съществено и разходите за издръжка на МВР. Намалихме подслушването, създадохме гаранции, че няма да изпаднем в състояние да се съмняваме, че техниката ще бъде използвана неправомерно, похвали се Цветлин Йовчев.

Надявам се, че във времето, което ни остава, ще разработим стандарти за добро управление в МВР. Залагаме един от критериите хората, които са заети със спомагателна дейност да не надвишава 15 процента. Т.е ръководният състав спрямо изпълнителския трябва да има определена норма и съотношение. На второ място работим по процедури, които ще бъдат разписани за определени действия, като, например, какво трябва да се направи при отвличане, посочи още Йовчев.