Жестономичният език да стане официален за България, поискаха от Съюз на глухите в Пловдив като се позоваха на решение на ООН той да стане национален език. Това означава във ведомства и институции да има жестономични преводачи. От Съюза благодариха на пловдивския депутат Захари Георгиев за последователното отстояване на техните права чрез закона за тел. 112 . Сега поискаха да го ангажират и с каузата за жестономичния език.

Захари Георгиев обеща да се запознае по-задълбочено с материята. Във връзка с възможността за изпращане на SMS-и на спешния номер 112 той съобщи, че законопроектът му среща съпротива главно от страна на мобилните оператори. От Спешния център на 112 вече са приели поправките и дори ги доразвиват, поясни пловдивският депутат. В България има над 200 000 хора с говорни и слухови увреждания. Те трябва да имат достъп до спешна помощ в случай на нужда, категоричен е Георгиев. .

Глухите у нас са дискриминирани, безработицата сред младите нечуващи е най-висока - 9 от 10 младежи нямат работа, сочи статистиката на Съюза. Тяхната надежда е в позицията на вицепремиерът Бобева, която заяви, че предприятия на хора с увреждания ще бъдат подпомагани с обществени поръчки. Промените в ЗОП минаха на първо четене и действително дават възможност за стимулиране, каза Захари Георгиев.