Сдружение "Зелени инициативи" стартира нова инициатива - съставяне на "черен списък" на "димящите" заведения. Идеята е всички барове, ресторанти, кафенета, които не спазват забраната за пушене на закрито да бъдат поставени в конкретния списък. Организацията призовават  гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят инициативата.

От сдружението посочват, че „както винаги и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите".

„Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото фактът, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите".

"Зелени инициативи" подкрепя пълната забрана за пушене на закрито от 2012 г., защото „тя ни поставя сред развитите общества на европейската и световна карта". Организацията посочва, че „отмяната на този закон, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика. Още повече, че социологическите проучвания показват, че повечето пушачи са срещу промяна на статуквото".