Досъдебното производството за опита за убийство на Делян Пеевски е започнало по неотложност, т.е първото действие по разследването по това досъдебно производство е било осъществено от органите на МВР, след което прокуратурата е била сигнализирана. От там насетне е образувано и самото досъдебно производство.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

След анализ на прокурори е преценено, че няма никакви доказателства за това да е налице обосновано предположение за опит за убийство. Така прокуратурата няма как да поддържа такава теза. "Да се поддържа такава теза е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден", каза още Цацаров. Според него мотивите на Софийски градски съд (СГС) са ясни, точни и най-точната илюстрация на състоянието на доказателствения материал, който е събран по делото. "Може да се говори за предприети действия, които са свързани с евентуално опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство", каза той.

На въпрос дали не е късно да бъдат обективни, Цацаров попита: "Не е ли по-добре да си признаем грешката, отколкото всичко това да продължава", каза той и остави въпросителна, без да прехвърля топката на органите, които са започнали производството по неотложност.

Не може в един момент, в който делото е в Софийски апелативен съд (САС) да има и оттегляне на протеста и преквалификация на обвинението, каза Цацаров и помоли да не бъде каран да предопределя решението на наблюдаващия прокурор. "Според мен в делото няма каквито и да е доказателства за опит за убийство. Това трябва да си го признаем съвсем ясно", каза той.

По-рано днес Апелативна прокуратура София писмено оттегли частния протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определението на Софийски градски съд (СГС) от 14 юни, с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на обвиняемите лица - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. Срещу тримата се води досъдебно производство за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. На 14 юни прокуратурата поиска постоянен арест за тримата. Гледането на мярката за неотклонение се проведе в МВР-болница, поради прединфарктно състояние на Красимир Методиев. По-късно през деня СГС пусна и тримата без мярка за неотклонение. Адвокатът на Георги Христов - Николай Хаджигенов заяви, че решението на съда е правилно и законосъобразно.

Днес от прокуратурата заявявиха: По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени.

"Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни", заявиха от ръководството на прокуратурата в своя позиция по повод появилите се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело.