Украински специалисти отбелязват, че сеизмичната картина в момента е много широка. Учените прогнозират, че ще има ново земетресение с магнитуд до 10 по Рихтер, което ще дойде в Украйна не от Румъния, а от България, пише вестник „Сегодня”.„На територията на България има два района с десетобална сеизмичност. Очаква се единият от тях, зоната Калиакра, скоро да прояви своята активност”, посочи пред изданието директорът на Кримския международен център по сеизмична сигурност Николай Георгиев.

Ученият е на мнение, че сеизмично активният български район вече отдавна спи, но скоро може да се събуди и „да зарадва” жителите на Крим и Одеса с разрушително земетресение. Калиакра се намира на около 600 километра от Одеса.

„Точно в кой регион ще се появят новите трусове – засега е трудно да се каже. Нос Калиакра се намира на брега на Черно море, на сто километра северно от Варна. Напълно очевидно е, че вълната ще премине по море. Това ще бъде мощен разряд”, посочва сеизмологът. Той отбеляза, че последните трусове в Румъния и Молдова се просто подготовка за още по-мощно земетресение.