Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще даде 600 хил. лв. за социологическо проучване на тема доволни са българите от качеството на пътищата в страната. Това показа проверка на "Преса" в Портала за обществени поръчки, където е публикувано обявлението.

За тези пари социолозите трябва да направят 8-месечно изследване за "удовлетвореността на ползвателите на пътища". Поръчката ще се плати от Оперативна програма "Транспорт", а заданието е одобрено от Световната банка, с която агенцията има договор за консултантски услуги от октомври 2012 г., обясниха пред "Преса" от АПИ.

Спечелилият конкурса ще анкетира минимум 800 души във всеки от шестте района за планиране на страната през летния и зимния сезон. Все още не е решено как ще се събират данните - по телефона, по пощата или чрез индивидуално интервю. Анкетата ще включва въпроси за качеството на пътя, поддръжката през зимата, задръстванията, репутацията на пътната агенция и т.н. По този начин ще се измерят "обществените възприятия за състоянието на мрежата и услугите, предоставяни на ползвателите".

Изпълнителите трябва да изготвят доклад от 30 страници, който да съдържа обобщените данни с ключови графики и диаграми, както и 5000 листовки за раздаване. Фирмата трябва да организира и представяне на изследването на семинари и програма за обучение на служители на АПИ, които ще ръководят други подобни проучвания. А такива ще се правят на всеки две години, за да се проследи променя ли се удовлетвореността на българските пътници и шофьори.