От 15 ноември лекарите в България може да преустановят работа. Това обяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на 58-ия извънреден конгрес на организацията.
Медиците обаче нямало да стачкуват, защото всеки от тях имал достатъчно неплатен отпуск и просто щели да си го вземат, като през това време обслужват само спешни случаи, поясни Райчинов.

Според него, записаният в бюджета на касата очакван излишък от 104 милиона лева при 300 милиона лева дефицит е необяснимо. Освен ако някой се готви да открадне тези пари, смята докторът, цитиран от "Преса".

Той посочи, че е възможно да бъде изпратено и писмо от браншовия съюз до всички лекари да вземат от пациентите си недостигащите 20% от бюджета на болниците, след като НЗОК обяви, че ще плаща само 80% от него.

Делегатите на конгреса решиха още, джипитата да работят по 8 часа, а не както досега да са на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието. В същото време медиците смятат, че е допустимо джипито да работи и на още едно място, за да може да упражнява и специалността си от завършеното висше образование.