Държавното обвинение е решило в последния момент, че няма да протестира решението за освобождаване без мярка на тримата, задържани за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. Това стана ясно от решение на Апелативна прокуратура-София, която е бламирала колегите си от градската магистратура.

Ето и официалното съобщение по казуса на пресцентъра на прокуратурата:

Днес, 18.06.2014 г. Апелативна прокуратура София писмено оттегля частния протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу определението на Софийския градски съд (СГС) от 14.06.2014 г., с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемите лица.

По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени.

По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция:

Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни.