Учителите ни вместо да работят 40 часа седмично, както е по Кодекса на труда, те полагат труд 62 часа седмично.

Тези цифри съобщи днес председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева пред медиите по време на националната конференция за представяне на резултатите от национално изследване "Проучване организацията на учебния процес-продължителност и структура на работното време на учителя".

Форумът е част от проект по ОП "Развитие на човешките ресурси". В нейната работа участие вземат президентът на КНСБ Пламен Димитров, проф. Невена Цачева и др., предаде БГНЕС.

Проучването е на базата на 2339 анкети, допълни Такева и коментира разпределението на времето на българския учител като подчерта, че часовете от 40 часа до 62 часа не са заплатени. 54 часа учителят е заангажиран освен с преподаване и с консултации, извънкласна дейност - работа с родители, с изоставащи, с напреднали деца, с учителски съвети, с изработване на методологически помагала и със самоподготовка. Според Такева средно по 4 часа на ден протичат или в училище, или в хранилището, може да бъде в музей, библиотека или в къщи. Големият проблем е с феминизацията на професията, подчерта Такева.

Според нея учителят имал нужда от по-дълга отпуска за възстановяване. На въпрос на БГНЕС колко е платената отпуската на учителя се оказва, че тя е 56 работни дни.

Медиите изразиха огромно любопитство как така тази отпуска изглежда недостатъчна за председателя на синдиката на учителите. После Такева се поправи като спомена, че това е една добра отпуска, стига обаче тези допълнителни часове, в които учителите работят да бъдат заплатени. На базата на това изследване от СБУ ще поискат в колективния трудов договор да се запише самоподготовката за следващия трудов ден да се извършва на място, учителят да има възможност през цялата учебна година да си взема отпуск, а не само през зимната, пролетната и лятната ваканция, посочи Такева.

Връзката между заплащането и условията за работа няма как да бъдат откъснати от качеството на учебния процес, както и от изискванията към учебния процес, подчерта в изказването си на конференцията президентът на КНСБ Пламен Димитров. Убеден съм, че днешният форум ще донесе качествени предложения, за да може учителския труд да бъде ефективен и добре заплатен, каза той.

Това изследване сигурно ще сложи край на много спекулации - колко работи учителят, за това има ли той нужда от по-дълга отпуска и защо, отбеляза във встъплението си пред участниците във форума Янка Такева. Всичко това е свързано и с новия закон за училищното образование. Преди 15 г. КНСБ и СБУ отново направихме задълбочено изследване във връзка с рисковите твърди и стресогенни фактори, които влияят на целия учебно-възпитателен процес. Тогава създадохме учителския пенсионен фонд. Тази година започнаха стъпки за преодоляване на дефицитите при финансирането на средното образование чрез делегираните бюджети, посочи Такева. Направихме изследване и по отношение на условията на труд на учителите. А от септември т.г. започваме инспекция по училища и детски градини - целта е не да се наказваме, а да се направи обобщение, анализ за подобряване условията на труд, отбеляза тя.Всички наши изследвания са направени по въпроси на Евростат, което означава, че са представителни. Такева благодари на президента на КНСБ за това,че синдикатът е финансирал тези изследвания чрез ОП "Човешки ресурси".