Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин определи 400-метровия астероид, който през 2032 г. може да се сблъска със Земята, за основна цел на руската космонавтика, съобщава РИА Новости. Небесното тяло бе открито от украински астрономи на 12 октомври с индекс 2013 TV135. Нещо повече – като модерен политик Рогозин публикува позицията си в профила си в Туитър, където заяви: „Ето ти нова свръхцел пред родната космонавтика“.
Откритието на Кримската обсерватория бе потвърдено и от руската „Ка-Дар“, както и от италиански, британски и испански астрономи. Предварителните проучвания на траекторията показват, че на 26 август 2032 г. съществува вероятност 1 към 63 000 астероидът да удари Земята. Учените уточняват, че ако астероидът се вреже в нашата планета, силата на взрива ще бъде равна на 2500 мегатона тротилов еквивалент. За сравнение най-мощната ядрена бомба, взривявана някога – съветската „Цар бомба“, е с тротилов еквивалент от 50 мегатона. Тази сила би била достатъчна да опустоши територия от 170 000 кв.км.
Предвидените мерки срещу „кримския астероид“ включват взривяване на малки парчета или боядисване в черно и бяло. „Боядисването ще послужи за това астероидът да си промени траекторията под въздействието на Слънцето. Едната половина на астероида ще бъде боядисана в бяло, а другата в черно. Така слънчевите лъчи ще го нагряват едностранно и това най-вероятно ще промени курса му“, смята главният инженер от отдела за небесна механика и астрометрия към Томския държавен университет Евгений Парфьонов.