България е стабилен и силен член на НАТО. Това каза върховният командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Жан-Пол Паломерос, предаде БГНЕС.

В отговор на въпрос дали вижда някаква заплаха от Русия в този момент и дали увеличеният брой учения на НАТО край границата с Русия представляват някакъв отговор, генерал Паломерос отказа да повтаря изявленията от политическото ръководство на НАТО по отношение на анексирането на Крим от Русия и каза единствено, че то е абсолютно неприемливо. "Колективната отбрана е крайъгълен камък за Алианса и всичките мерки, които ние предприемаме, са израз на нашата готовност винаги да реагираме, да защитим членовете на нашата организация и нашите партньори. Те са израз на нашата солидарност, на нашата готовност да реагираме винаги по всяко време, при всяка заплаха", посочи ген. Паломерос.

Нека никой не си мисли,че тези действия са нещо друго освен доказателство, че Алиансът е готов да реагира винаги и при всякакви ситуации, при всяка заплаха, за да защити мира и да защити нашите ценности.

България е домакин на Конференцията на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, на нея каза ген. Паломерос присъстват 43 началници на отбрана, което според него е най п доброто доказателство за солидарността, готовност да защитят мира и сигурността.

Сред участниците в конференцията е командващият на въоръжените сили на Украйна. Началникът на отбраната на България ген. Симеон Симеонов каза, че участието на представителя на Украйна е съвсем нормално участие както в рамките на другите форуми в предишни години. "Така че той участва по линия на конференцията и няма да бъде обсъждано нищо друго, освен въпросите, които касаят конференцията", категоричен бе българският професионален ръководител на армията. Генерал Жан-Пол Паломерос каза в тази връзка, че Украйна винаги е била изключително силен партньор на НАТО, участвала е мисиите в Афганистан. "Тя ще продължи да бъде силен партньор на НАТО, както и НАТО ще продължи да бъде неин силен и надежден партньор", заяви той.

На въпроса за това дали страните от НАТО трябва да отделят още повече средства за защита, ген. Паломерос каза, че в контекста за икономическата криза в много държави е имало натиск за орязване на военните бюджети. "На предстоящата среща на върха в ще повдигнем този въпрос, тъй като е необходимо, за да имаме силна отбрана, трябва да имаме средства и те да се вложат балансирано в нашите приоритети, които са интелигентна отбрана и разузнаване. Трябва да инвестираме, не само в средствата и инициативите, но и в мъжете и жените, които работят в отбраната и сигурността", каза ген. Паломерос и обясни, че на срещата на върха заедно ще се опитат да намерят баланс. "Искам да кажа, че златната линия, която сме определили – около 2% от БВП да отива за отбраната, от тях 20% да се използват за обновяване на оборудването и за подобряване на възможности. Нещо, което беше споменато вчера и от вашия президент, тъй като България с нетърпение очаква да постигне тази златна линия", каза той.

Ген. Паломерос каза, че вчера президентът открил коктейла за началото на конференцията в присъствието на министъра на отбраната и други важни лица, което според него е гаранция за силно партньорство. "Тъй като България е един стабилен и силен член на НАТО", каза той като подчерта, че са впечатлени от напредъка в оперативните възможности на БА. Според генерала срещата на върха в Уелс през септември ще бъде изключително важна стратегически в съвременната среда за сигурност.

Началникът на отбраната на България ген. Симеон Симеонов посочи, че за нас е голяма чест да домакинстваме. "Този форум се провежда във време на бързи промени в средата за сигурност, както в региона, така и в Европа", каза той и посочи акцентът, който се поставя на сътрудничеството с широк кръг партньори. Тазгодишната конференция има и друга амбиционзна задача – да подготви основните за предстоящите дискусии по време на срещата на върха през септември.