Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд по казуса "Пеевски" вероятно следващата седмица, съобщиха от  прессекретариата на държавния глава.

Преди седмица, след като Конституционният съд върна Делян Пеевски в парламента през "задния вход" и практически не взе решение по делото за несъвместимост, заведено от ГЕРБ, Рефрматорският блок внесе при държавния глава предложение за ново сезиране на съда. Искането към магистратите отново е обявяване за противоконституционно оставането на депутата от ДПС в Народното събрание.

При внасянето на предложението си на „Дондуков" 1 политическата формация обясни, че парламентът няма правомощия да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто бил случаят с Пеевски. Поради това, че не е налице прекратяване на мандата на Пеевски като председател на ДАНС, и към настоящия момент той продължавал да бъде в несъвместимост.

На 8 октомври Конституционният съд остави Пеевски като депутат, след като съдиите не се обединиха около решение по казуса. Магистратите в КС са 12 и за да вземат решение, трябва да има поне седем гласа, които да се произнесат еднакво. След няколкочасово заседание обаче те се разделиха, с което на практика искането дали Пеевски е бил в несъвместимост е било отхвърлено и той се връща като депутат в парламента.