В мейл до "Хоризонт", служител на БНБ твърди, че от два дни подуправителят на банката и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба, съобщава радиото.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителя и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателят на електронното писмо.

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка, анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвинения и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна, пише анонимният служител на БНБ.

Той твърди, че има доверие само на медиите и препоръчва да потърсят потвърждение на думите му от прокуратурата и от БНБ.

От пресцентъра на БНБ казаха за "Хоризонт", че няма да коментират темата, преди да има коментар от прокуратурата.

Пред "24 часа" неофициално от прокуратурата потвърдиха, че Гунев е обвиняем. Очаква се изявление на главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса.