Лятото идва в края на седмицата, прогнозира директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН доц. Георги Корчев. По думите му, досега метеорологичната ситуация е благоприятствала развитието на купесто-дъждовни облаци не само над нашата страна, а и над целия Черноморски регион и Североизточната част на Европа. Затова през изминалите почти две седмици у нас имаше непрекъснато интензивни валежи, придружени с гръмотевици и градушки в отделни региони на страната.
Торнадо като това, което видяхме в Созопол преди ден, е сравнително рядко явление у нас, но такива стихии не могат да се прогнозират, обяснява доц. Корчев. Обикновено те са свързани с купеста облачност, каквато имаше през изминалите 2 седмици, пише "Стандарт".

"Краят на това дъждовно време ще настъпи в последните дни от тази седмица", уверява доц. Георги Корчев. Тогава ще настъпи коренна смяна на циркулацията и вече ще се радваме на слънцето. Подобряването на времето ще започне още от петък следобед, като в събота и неделя вече няма да има никакви облаци. Температурите ще започнат постепенно да се повишават и ще достигнат 25-30 градуса в различните райони на страната. През юли и август също ще се радваме на хубаво време с нормални за сезона температури.

Специалистът успокоява, че са възможни интензивни валежи, но те ще са краткотрайни и няма да развалят почивката ни на плажа. "Най-хубавото време да си вземете отпуск и да релаксирате както на морския бряг, така и в планината е в края на юли и почти през целия август", категоричен е доц. Корчев. В края на август и началото на септември, като правило, винаги има захлаждане, но то ще е краткотрайно - в рамките на 3-5 дни, а след него ще настъпи т.нар. циганско лято. Така че няма да сгрешим и ако отскочим до морето в началото на септември.

"Очаква ни едно нормално лято без дълготрайни интензивни валежи и големи горещини. Температури от порядъка на 40 градуса през юли и август са изключени по крайбрежната зона, но големи жеги са възможни в Югозападна и Северна България", прогнозира доц. Корчев. Според него обаче екстремните температури не могат да се предвидят отсега и за тях се прогнозира едва седмица по-рано.

Че лятото у нас най-сетне ще започне през идната седмица, потвърждават и британските метеоролози. Според прогнозата от Острова, след четвъртък валежите в България постепенно ще намаляват и още в края на седмицата ще се радваме на повече слънце, по-летни температури и по-малко дъжд. Британците не се ангажират с по-дългосрочна прогноза, но в края на този и в началото на другия месец времето също би трябвало да е подходящо за море.