Експлозия уби 15 души в открито пространство за гледане на мачове от световното първенство по футбол в североизточния нигерийски град Даматуру, съобщи New York Post.

Ужасната трагедия станала по време на двубоя между домакина на Мондиал 2014 Бразилия и Мексико от група „А”, завършил 0:0 във Форталеза. Атентатор самоубиец с триколка, използвана като такси, е задействал взривното устройство в центъра на града, където са се били събрали хора да гледат мача.

Болнични работници потвърдиха смъртта на 15 човека и обявиха, че непрекъснато пристигат ранени в главната болница в Даматуру, столица на щата Йобе. Някои от ранените са в критично състояние.

Свидетели споделят, че триколката се в взривила малко след започването на мача Бразилия – Мексико. Работник в болницата твърди, че е видял най-малко седем мъртви тела, а друг споделя, че жертвите са 15. И двамата обаче отказали да споменат имената си, тъй като не са оторизирани да говорят пред медиите.

От полицията потвърдиха за експлозията и обявиха, че спасителните екипи са били твърде внимателни при действията си заради вторични взривове. Ислямските екстремисти от групировката Боко Харам са известни с това, че често използват вторични екплозии, за да убият и хората, които се притичват на помощ след първия взрив.

На този етап няма официално потвърждение, че атентатът е дело на ислямистите от Боко Харам, които в миналото са били обвинявани за взривове в спортни барове и места, където се наблюдават събития от света на спорта. След две експлозии през последните две седмици са загинали най-малко 40 души в северните градове на Нигерия.