Надежда Толоконникова от скандалната руска пънк банда "Пуси райът", която излежава 2-годишна присъда заради хулиганство в руска трудова колония, отново е обявила гладна стачка, съобщи Франс прес.

Певицата е възобновила гладния си протест веднага, след като била изписана от болницата, в която се лекуваше вследствие на предишната си гладна стачка. В трудовата колония тя получавала смъртни заплахи.

След като Толоконникова поднови гладния си протест, руските органи по изпълнение на наказанията съобщиха, че тя ще бъде прехвърлена в друга наказателна колония. В рамките на 10 дни роднини на Толоконникова ще бъдат информирани за новото й местопребиваване, на което тя ще продължи изпълнението на наказанието си.

"Стандарт нюз" припомня, че Толоконникова започна края на август гладна стачка заради условията в трудовия лагер, в който излежава двугодишна присъда. По думите й те са близки до робството, съобщи АФП. В оплаквания, изпратени до съда и ръководството на затвора, Надя казва, че заместник-директорът я е заплашвал с убийство, след като тя се е оплакала от условията там. Според нея затворничките системно са унижавани и с тях се държат като с роби. Принуждавани са да работят по 16-17 часа дневно, лишавани са от сън и от елементарни хигиенни условия.

Толоконникова твърди, че една от затворничките е била принудена да стои с часове навън през зимата, вследствие от което е получила измръзване и се е наложило ампутация на крайник и на пръсти на едната ръка.

Същевременно друга членка на "Пуси райът" - Мария Альохина, която е с 2-годишна присъда в друг трудов лагер, изтегли молбата си за промяна на наказанието си в знак на солидарност с Толоконникова.