Френската бижутерска марка Картие, основана през 1847 г., е изправена пред първата стачка в историята на магазина й в Париж, където разгневени служители искат значително увеличение на заплатите.

Около 70 служители се събраха пред магазина в центъра на Париж близо до сградата на операта, скандирайки "Зле платени служители!". Полировачи на скъпоценни камъни, които пристигнаха с автобуси от източния град Реймс, където се намира ателието на Картие, заявиха, че протестът им е повратна точка.

"Това е исторически момент, за първи път има стачка в Картие", заяви служителка, участваща в стачката, и допълни, че печели само 1300 евро на месец след 13 години трудов стаж в прочутата бижутерска и луксозна марка.

Стачкуващите, които започнаха протеста си преди три дни, искат увеличение на заплатата с 200 евро на месец, но ръководството предложи повишение само със 75 евро. "Ние получаваме минималната заплата, докато нещата за тях вървят много добре. Последният им обявен оборот е в размер на 12,7 милиарда евро", заяви Флавиен Лакрамп от влиятелния профсъюз CGT.

В момента Картие е собственост на швейцарската луксозна марка Ричмънт, създадена от южноафриканския магнат Йохан Рупърт. Компанията съобщи в комюнике, че е силно разочарована от провала на преговорите и изрази неразбирането си за това.