Нас в такава игра ни няма, нас ни има само в съгласието и диалога в името на публичния интерес. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти.

Съгласието не може да бъде моментно просветление, това е естествено постоянно състояние на политиката, според нас. Местан обясни, че не разбира къде е драмата. Както виждате темата е била отложена, оттук-нататък, ако някой търси поводи да обявява война и реваншизъм това вече е негов проблем.

Помолен да коментира развоя на събитията, около Закона за МВР и, това че все пак БСП поискаха точката за закона да бъде отложена, Местан заяви, че при разумни аргументи и разговори се стига до правилните решения. Но тези експлозии на отречени модели на управление, манталитет не са най-доброто, което може да очаква България, коментира лидерът на ДПС.

Той повтори думите си от вчера, че уроците трябва да се четат. Ако в обществото има разбираеми реакции срещу едни ли други коалиции, то нека бъдем наясно, че авторитарните рефлекси, които се събуждат също не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро, категорично заяви Местан.

Той запита какво означава война и реваншизъм. Плашим ли се вече, война… Как може езикът на политиката да бъде война, реваншизъм, възмути се Местан.

Ако смятате, че БСП са се уплашили и така тълкувате, смятам че тук по-скоро е когато има разумен диалог, се постигат правилните решения. Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война. И българският народ, избирателите, да си направят много добре анализа, да помислят дали ще подкрепят войната и реваншизма като стил на политиката в България, заяви председателят на ДПС.

Той добави, че с нищо не е даден повод за подобен език. Затова заявявам отговорно, че някой търси повод, че не се чувства добре в диалогична среда, че има вътрешно желание, манталитетът е по-силен – манталитетът на монолога, на първо лице, единствено число, на "аз" формата на управление, каза Местан, визирайки очевидно лидерът на ГЕРБ.