Окръжният съд в Ловеч осъди по т.нар съкратено съдебно следствие бившия полицай Иво Маринов на 30 години затвор. Присъдата е заради смъртта на 25-годишната застрахователка Ивелина Славчева и опит за  убийство на Александър Колев. Наказанието ще бъде понесено в затворническо общежитие от закрит тип.
Съдийският състав с председател Магдалена Станчевска разпореди още 33-годишното ексченге да плати общо 410 хил. лв. - от тях по 200 бона на майката и на бащата на Ивелина Славчева, и 10 хил.лв. на Александър Колев заради заплахата за убийство.

Иво Маринов застреля със служебния си пистолет "Макаров" Ивелина Славчева на паркинг до дискотека в центъра на Ловеч в 5,05 ч сутринта на 15 септември м.г. Служителят на охранителна полиция "Вътрешни постове" към РУП заби 5 куршума в жертвата си, която издъхна на място от раните си.

Ревност и засегнато честолюбие подтикнали най-вероятно мъжът с 11-годишен стаж в МВР да се саморазправи като професионален убиец с младата жена, която разговаряла с него най-вече чрез Фейсбук. След ареста му стана ясно, че преди това той заплашвал с убийство и обезобразяване със сярна киселина момиче от Плевен по същите причини.

Прокуратурата вече повдигна обвинение срещу бившето ченге по чл. 116 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Петорна съдебно-медицинска експертиза доказа, че бившият полицай е вменяем и може да носи съдебна отговорност. Според прависти възможно е неговият защитник да поиска съкратено съдебно следствие, което да намали размера на наказанието.

Вчера стана ясно и че в съда са постъпили и граждански искове от родителите на убитата Ивелина Славчева - Георги и Ренета Славчеви. Според тях Маринов следва да им заплати по 200 хиляди лева за неимуществени вреди, както и направените разноски по делото.

Иво Маринов дочака присъдата си в Плевенския затвор. В началото на май той поиска да бъде освободен под домашен арест с мотива, че страда от силно главоболие, но на две инстанции му бе отказано.