На своя конгрес в неделя Социалдемократическата партия трябва да реши дали да подкрепи партията на Ангела Меркел.

Консервативната партия на Ангела Меркел и опозиционната партия на социалдемократите обявиха намеренията си да започнат разговори за сформиране на коалиционно правителство, което най-вероятно ще направи промени в размера на минималната работна заплата и ще има по-силна позиция в двете камари на парламента, съобщи MarketWatch, цитиран от Investor.bg.

Ако социалдемократите решат на форума си да се коалират с консерваторите, то ще посбедват интересни преговори между исторически противоположните възгледи на двете политически формации. Социалдемократите настояват за промени в трудовото законодателство, които да са в полза на работниците.

От няколко дни насам най-големите съюзници на Меркел сигнализират, че са готови да направят компромиси с исканията на социалдемократите като например тези, свързани с минималната работна заплата, особено след като тази седмица нейният потенциален съюзник Зелените отпадна като възможен коалиционен партньор.

„Убедени сме, че дори и по най-противоречивите въпроси ние ще съумеем да намерим решения, които да бъдат смислени и за двете страни, а най-вече – за страната", каза председателят на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел след третия кръг преговори, провели се в четвъртък.

Намерението на Християндемоктратическата партия на Меркел, нейният партньор Християнсоциалният съюз и Социалдемократическата партия да започнат официални преговори означава, че по всяка вероятност Германия ще бъде управлявана от широка коалиция, съставена от най-силните леви и десни политически партии в страната.

По време на разговорите за сформиране на коалиция, които най-вероятно ще започнат в сряда следващата седмица, партиите ще изложат и обсъждат своите приоритети за четиригодишния управленски мандат.