Фирмите за премествания или както са по-известни – за хамалски услуги, вече имат официално лице - Българска асоциация за премествания.

Хамалите се появяват в много специален за всеки човек момент - когато трябва да се премести на ново място, каза председателят на новата асоциация Стефан Димитров. По думите му, за да се намали стресът от преместването, е много важно с това да се заемат професионалисти.

Хамалските услуги съществуват от десетки години, а у нас още нямаме дори българска дума за този вид дейност, каза още Димитров.

В същото време в останалите европейски държави съществуват национални браншови организации на фирмите в тази област, както и международна Федерация на националните асоциации по премествания.

Затова официално регистрираните български фирми в сектора решили да се обединят в асоциация, която да защитава общите им интереси и да е гарант за качеството на услугите.

В българската асоциация членуват 12 от най-големите фирми за премествания. Те заемат около половината от легалния бизнес с хамалски услуги, но се очаква скоро да се запишат и нови членове, съобщиха учредителите на асоциацията.

Димитров предупреди, че има и доста компании в сивия сектор, които не плащат осигуровки, не обявяват оборотите си и ако клиентът не е внимателен, може да се случи така, че всички негови вещи да бъдат натоварени на камион и да изчезнат. Той посъветва хората да проучват щателно фирмата за премествания, на която се доверяват.

Услугите по преместване вече са дотолкова развити, че могат да осигурят местене както на личен багаж, така и на цели офиси от едно място на друго не само в рамките на държавата, но и зад граница. За местене на тежки предмети в сгради без асансьори се монтират специални елеватори от външната част на сградите, а всички вещи се опаковат внимателно според специални изисквания, обясниха членовете на асоциацията.