Един бензин се продава на различни цени. Оказва се, че локацията на бензиностанциите е определяща колко ще ни струва да заредим. Проверка на репортер на Нова телевизия в София установи разлика от 11 стотинки на верига бензиностации в разстояние само на километър.
Защо горивото в различните региони на България е с различни цени?  Един и същ бензин или дизел от една верига с различни цени почти в цялата страна. Примерът е от София. Ако в столичния квартал „Дружба” цената на бензина е 2,40 лв., то само на километър на бул. „Цариградско шосе” цената скача с цели 11 стотинки.

Аналогичен е случаят и с другите големи вериги. Така например бензиностанция на ул. „Резбарска” ни продава дизел за 2,44 лв. На половин километър от нея, до Централните гробища дизелът от същата верига ни струва вече 2,55 лв.

„Преди време обвиняваха петролните фирми, че имат една и съща цена и че е форма на картел. Сега пък прави впечатление на хората, че всички имат различна цена, даже в рамките на една верига! Едно е на централно място веригата да има собствена бензиностанция, друго е, ако на това място са се струпали всички конкуренти!”, обяснява Андрей Делчев, изпълнителен директор на Петролната и газова асоциация.

Така зареждането от вътрешноквартална бензиностанция може да се окаже по-евтино.
Камен Топалов пътува из цялата страна. Установява също зависимост в драстичната разлика в цените.

„Тези бележки са доказателство за разлчините цени на горивата в страната. Миналата седмица бях командировка в Пловдив и бях изненадан, когато заредих на цена, която е 6-10 стотинки по-ниска отколкото е в София!”, обяснява Камен Топалов.

Така цената на дизела от Пловдив до София от 2,40 лв. стига до 2,55 лв. Цените на обикновения бензин днес са от 2,40 до 2,55лв. дизелът започва от 2,40 и стига до 2,56 лв.

Евтиното може да ни излезе скъпо. Затова ни съветват да не се подлъгваме от ниските цени.