Парламентът отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за провеждане на референдум с 88 гласа "за" референдума, 71 против и 26 въздържали се, предаде БГНЕС.

От ДПС всички гласуваха против, от КБ един депутат гласува със "за". Депутатите казаха "не" също и на предложението въпросите да се гласуват по отделно. Депутатите отхвърлиха и предложението на Цецка Цачева, което бе редакционно. Тъй като парламентът прие да няма разделно гласуване, председателят на НС Михаил Миков не предложи за гласуване предложението на Мая Манолова от КБ въпросите за референдума да се гласуват по отделно.

НС отхвърли и редакция на въпроса за референдума, предложена от депутата от КБ Янаки Стоилов. Редакцията на въпроса беше: подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване за избори за българските граждани, живеещи на територията на България, последвано от налагане на санкция при неговото неоправдано неупражняване.

Близо 4 часа парламентът обсъжда на извънредно заседание подкрепеното от Инициативния комитет предложение на президента Росен Плевнелиев за референдум.

Дебатите в пленарната зала започнаха чак в 16.30 ч., тъй като председателят на НС Михаил Миков обяви почивка в 14 ч., за когато бе насрочен часът на заседанието. Отлагането с 2 часа и половина на дебатите бе заради това, че от президентската институция никой не дойде в парламента да присъства на дискусията за референдум.

По време на дебатите председателят на ДПС Лютви Местан каза, че като либерал няма да подкрепи това предложение за референдум по трите въпроса, представени от президента. "Имате достатъчно мнозинство - честит празник, гласувайте си измененията, но нас тук ни няма в това решение", добави Местан. Според него е важно от провеждането на референдум да се постигне демократичен резултат, а не просто демонстративното използване на дадено средство. Видимо не са налице предпоставки да се разчита, че този способ изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат, каза той. По отношение на задължителния вот- мотивирайте го както си искате, но не казвайте, че това ще гарантира представителност на депутатите. Тезата, че трябва да задължим българските граждани до един да отидат до урните е нечистоплътна, цинична. Ако някой от депутатите иска да си осигури представителност да излезе и да го каже, но аз не съм в тази редица, потвърди той.

Референдумът е искане на хората, на избирателите просто, защото те не ни вярват, заяви от трибуната на НС пък депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Най-вероятно въпросите биха могли да се редактират по друг начин, но те искат да редактират политическата система, включително и конституционния ни модел, каза той. От името на ГЕРБ се изказа и Цецка Цачева, която заяви, че позицията на ГЕРБ е в подкрепа за произвеждане на референдум от трите въпроса, предложени от президента и подкрепени от Инициативния комитет. Днес имаме нов Изборен кодекс, който преписа в голямата си част предходния, продължи тя.

Мая Манолова от КБ обясни, че хората започват да се питат- дали въпросът за референдума не е въпрос на тънки политически сметки. Създава се впечатление сред гражданите за опит за употреба в полза на една политическа партия, продължи тя. При формална подкрепа на подписката се оказа, че те не стигат за задължителен референдум, посочи тя. Аз лично ще гласувам за провеждане на референдум за задължително гласуване на българските граждани и против останалите два въпроса, съобщи Манолова.