Стотици служители на МВР се обявиха против предстоящи промени, свързани със закриване на обектите за столово хранене, от които се ползват служителите от системата на МВР, и съкращение на стотици служители, предаде репортер на БГНЕС.

Те организираха протест в градинката до МВР, а някои от лозунгите им гласяха- "Не на съкращенията", "Искаме си столовото хранене",както и "Каква е целта на ликвидацията".

Пред журналисти Христо Христов, председател на Национален синдикат на гражданската администрация (НСГА) към МВР уточни, че хората, които са се събрали, протестират срещу масово съкращение, което се предвижда да бъде направено и закриването на цялата система за обществено хранене в столовите на МВР. Това, посочи той, се отнася за 255 души, което е над 22 % от работещите по трудово правоотношение в структурата, която организира социалните дейности. Това е най-масовото съкращение. Затова тези хора са тук, за да кажат волята си, подчерта Христов.

Служителите са против ликвидацията на храненето, защото то е необходимо за нормалната и ефективна работа на полицаите, за да могат да изпълняват те задълженията си. Полицейските синдикати са изразили своята подкрепа за това да се запази тази социална дейност и има техни представители на протеста, уточни Христов.

2,5 млн. лв. са нужните средства и се надяваме ръководството на МВР и на правителството да вземат нужните мерки, за да ги осигурят, защото може би ние сме единствената държавна структура, в която по такъв начин се ликвидира тази дейност, категоричен е той и добави, че нито НС или МС си закриват бюфетите, нито пък другите бюджетни ведомство.

След като обявиха исканията си публично, протестиращите служители внесоха подписка в МВР, която за няколко дни е събрала над 6 000 подписа, подкрепящи искането да се запазят работните места на тези служители и да не бъдат закривани столовите в МВР.

На излизане от вътрешното министерство Христо Христов обяви, че зам.-министър Йордан Грамов е приел подписката. Изказахме си категоричната позиция, че държим да се вземе решение, което да запази хората на работа и да запази дейността, обясни Христов.

Освен това зам.-министър Грамов пое ангажимента да информира министър Йовчев, да се проведе среща с него и да се търси решение на ниво МС, за да се намери изход от тази ситуация, заяви още Христов. Той завърши, че се надяват на положително решение.