Британското правителство изпрати есемес-и на близо 40 000 души, за които се смята, че са нелегални имигранти. С тях то ги приканва да се представят пред властите и, в краен случай, да напуснат страната, съобщи министерството на вътрешните работи.

"Съобщение от министерството на вътрешните работи. Нашите регистри показват, че може би нямате право да останете във Великобритания. Ще ви бъдем благодарни, ако се свържете с нас на телефон 08443754636". 39 100 души са получили съобщение с такъв текст между септември 2012 и юни 2013 г., съобщиха британските власти.

Когато към тях се добавят получилите писмо, имейл или телефонно обаждане от стационарен телефон, броят на адресатите нараства на 58 800 души. "Там, където нашите регистри показват, че хората пребивават тук нелегално, е от съществено значение да можем да се свържем с тях, защото сме решени да ги накараме да се върнат в родината си", заяви говорител на министерството на вътрешните работи.

"Проактивният" според правителството метод се натъкна на критики във Великобритания, най-вече от страна на защитник на гражданските права, който заяви, че също е получил есемес, макар да пребивава във Великобритания от 1966 г. "Бях напълно шокиран и ужасен от получения есемес. Пристигнах тук през 1966 г. с моите родители, роден съм в Източна Африка и винаги съм имал британски паспорт", заяви Суреш Гровер пред британския ежедневник "Индипендънт".

Това не е вярно, съобщи пред Франс прес вътрешното министерство след проверка, "при която беше установено, че подобно съобщение не е изпращано на този господин". "От 58 800 души, с които се свързахме, получихме 143 опровержения, от които 14 бяха приети като легитимни от Кепита", частната компания, която отговаря за изпращането на есемес-ите, допълни министерството.