Потенето е нормален процес на тялото, който се регулира от потните жлези. Някои хора са склонни да се потят повече, когато спортуват, докато за други горещите летни дни са свързани с редица неразположения в следствие на потенето.
За да контролирате отделянето на потта трябва да обърнете внимание на начина на хранене. Мазните и преработени храни могат да влошат този процес, както и някои метаболитни заболявания.
Но ако съумеете да бъдете добре хидратирани и да се храните с определени храни, значително ще намалите потенето. Вижте как.
Вода
През летните месеци е особено важно да бъдете добре хидратирани. Добрата хидратация на тялото ще намали обилното потене, тъй като по-лесно се регулира телесната температура. Затова, освен всички други любими напитки, не забравяйте да пиете и много свежа вода.
Кисело мляко
Лятото е сезон, в който се храним с по-леки храни, като плодове, зеленчуци и кисело мляко. Калцият в киселото мляко може да помогне за намаляването на обилното потене. Той действа като регулатор на телесната температура. Освен натуралното кисело мляко, други полезни храни, подходящи за консумация в горещините са суровите бадеми, прясно мляко, боб.
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са богати на витамини от групата В. Те са много важни за нормалния метаболизъм. Често забавеният метаболизъм е причина за обилното потене през лятото. Други храни, които са богати на тези важни витамини са ядките, рибата, морските дарове, зеленчуците и месото.
Чай от мента
Студеният чай от мента не само ще ви освежи и успокои, но и ще охлади организма. Ментата е един от най-добрите начини за регулиране на телесната температура. Не пропускайте да добавите пресни ментови листенца към свежата салата или вкусните плодови и зеленчукови шейкове.
Домати
Доматите действат като естествен хидратант на организма поради тяхната сочност. Те съдържат добри количества калий и магнезий и са една от най-подходящите храни за регулация на изпотяването. Може да ги консумирате под формата на студена супа, пресен сок или на салата.
Бадеми
Бадемите са богат източник на магнезий, който подобрява храносмилането и укрепва имунната система. Храните богати на магнезий могат да намалят прекомерното изпотяване. Хапвайте повече и от тиквени семки, сусам, зелени водорасли, спанак.
Градински чай
Друга освежаваща напитка освен ментата е градинският чай, който е богат на витамин С. Градинският чай спомага за регулирането на нервната система и за регулирането на обилното потене през лятото. В продължение на поне 2 седмици пийте по 2 чаши на ден от него. Разбира се може да го приготвите и не само като топла напитка, а и като студена.
Диня
Динята е отлична идея, с която може да се разхлаждате през целия ден. Плодът е лесен за усвояване от храносмилателната система и много добър източник на вода и фибри. С нея ще бъдете добре хидратирани, а организмът ви ще получи и достатъчно от важния витамин В, който поддържа нормалното функциониране на метаболизма.