Факт е, че проведените избори показаха изключително високо ниво на контролиран вот и купуване на гласове. Затова много от българските граждани са на мнение, че задължителното гласуване ще намали контролирания вот. Затова съм българските граждани да се произнесат в референдум за задължителното гласуване. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова при дискусията за референдума по изборните въпроси.
По отношение на въпросът с електронното гласуване, Манолова посочи, че не е просто технически. „Проблемът е в дистанционното гласуване, което означава, че избирателя трябва да гласува някъде, което е различно от тъмната стаичка, която осигурява тайната на вота. Според мен няма никаква пречка, още повече предвид надеждността на защита на лични данни, вместо вас да гласува някой друг. Злоупотребата с лични данни са масово явление”, коментира тя.

„Електронно гласуване има единствено и само в Естония, където нивото на електронизация е много по-високо от България. Предшестващата форма на електронно гласуване е гласуване по пощата. Няма да подкрепя задаването на този въпрос”, посочи Манолова.

„Референдумът не е просто социология искаме ли мажоритарно гласуване”, коментира Мая Манолова. Манолова се обяви против провеждането на референдум за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

„Искането на вносителите не е съобразено с решението на КС, който го обявява за противоконституционно”, заяви тя.