Акционерите в проектната компания за морското трасе на газопровода "Южен поток" не смятат да се отказват от намерението си да построят участъка, дори и Европейската комисия да има негативно решение за проекта. Това заяви по време на световния петролен конгрес, провеждащ се в Москва, Райнер Зееле, шеф на немската "Винтерсхал", която участва с 15% в оператора на подводната част от тръбата и в която акционер е руската "Газпром".
"Реализацията на проекта е в интерес на ЕС. Ако успеем да убедим Европейската комисия, политиката спрямо потока ще се промени. Претенции има към наземната част от тръбопровода в България, а ние строим морския участък. Засега това е вътрешен въпрос на България. Ако се придържаме към плана, ще започнем строежа в края на годината", каза Зееле, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Винтерсхал" не разглежда възможността за излизане от "Южен поток", допълни той.

Не става ясно обаче какво се случва с морското трасе в случай, че наземният участък, който тръгва от България и за който Брюксел твърди, че не отговаря на европейското законодателство, не бъде адаптирано спрямо изискванията на Еврокомисията и строежът му бъде блокиран въобще.

Русия обаче е уверена, че спирането на работата по "Южен поток" е временно, тъй като това е единственото системно решение на проблемите с газовите доставки за Югоизточна Европа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега и първи вицепремиер Ивица Дачич, предаде РИА Новости.

Очакванията на руското енергийно министерство са скоро газопроводът да бъде обсъден с Европейската комисия. По неофициална информация съдбата на замразения от ЕК проект ще е една от темите на срещата на върха между евролидерите в Брюксел в края на юни.

"Аз не изпитвам каквито и да било съмнения в това, че прекратяването на "Южен поток" е временно", каза Лавров и добави, че Москва и Белград са потвърдили всички постигнати договорености по "Южен поток", "потвърдихме необходимостта от реализацията на този проект и няма никаква промяна в плановете".

В началото на юни сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович заяви, че страната има нужда от още един газопровод освен "Южен поток", посочвайки именно Ниш-Димитровград-София.

Лавров пък уточни, че по време на срещата му с Дачич не са били дискутирани цените на газа за Сърбия. "Цените на газа и въобще цените в рамките на търговските договори не се обсъжда от министрите на външните работи", посочи той.