ГЕРБ подкрепя предложението за провеждане на национален референдум по трите въпроса, предложени от президента и подкрепени от Инициативния комитет. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева при обсъждане на предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа.

Тя обясни, че над 500 000 "наши гласове са подписали искането за подкрепа на този референдум".

Днес трябва да кажем – ще го подкрепим или отхвърлим. Много се надявам да има промяна в разбирането от времето, когато в правна комисия не успяхме да приемем решение", заяви Цачева.

Конституцията ли се промени, та днес вече е възможно да имаме задължително гласуване като въпрос, или какво се случи, господа социалисти. Защо не можеше през март, защо не можеше, когато приемахме изборните правила, попита тя.

Тя направи предложение за проект на решение по предложение за произвеждане на национален референдум, който гласи, че парламентът одобрява предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет и президента, със следните въпроси: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Преди нея лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци.

„Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма!”, отсече Местан.

Според него не са налице предпоставки, че референдумът изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат.

Той заяви, че ако валидните подписи не бяха 470 хиляди, а над 500 хиляди, днес Народното събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност, длъжно да вземе решение.

„Питам - как кореспондира това с Конституцията от 1991 година. Прокламира ли тя режим на обвързана компетентност на НС?”, попита Местан.

„Още при обсъжданията на измененията на закона за допитването до народа от ДПС изразихме резерви, че предложенията за въвеждане на субекти за референдума извън НС, на външна на него воля, е далеч от идеята за технологията на държавното управление по пътя на допитването", каза той.

В пленарната зала не присъстваха представители на президентската институция, като се мотивираха, че са били представени мотивите за искането на референдум от страна на президента няколко пъти и изчерпателно.

За обсъждането в пленарната зала бяха поканени председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, Александър Кьосев, Светла Божилова, Калин Янакиев и други.