Осем са градовете-кандидати за Европейска столица на културата през 2019 година. Това са Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, София, Шумен и Пловдив.

На тържествена церемония в Министерството на културата днес, кметовете на градовете-кандидати внесоха своите кандидатури. От МК пожелаха успех на всички и обещаха прозрачно оценяване на кандидатурите. "Особено се радвам, че за последните няколко месеца се срещнах с кметовете и след като видях как тече подготовката, съм убеден, че инициативата може да се увенчае с една оспорвана надпревара и това ще им донесе успехи на всички кандидат-общини. Уверявам ви, че процедурите по конкурса ще бъдат прозрачни. Като министър няма да се ангажирам с членове, които са обвързани регионално", каза министърът на културата Петър Стоянович.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че изкуството и културата са част от атмосферата на морския град и той е вдъхновяващ - град на бохемия и море. Дълги години бургазлии са създавали този дух и колорит. Бургас участва с регионална кандидатура и Николов благодари на всички свои колеги за съдействието. Той е убеден, че хилядолетната история на Несебър, Созопол, самобитността на Странджа ще придадат допълнителен колорит към кандидатурата. Николов пожела успех на всички свои.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново, добави, че културата, туризмът и духовността са му слабост. Според него всеки, който е дошъл във Велико Търново, усеща сърцето и душата на България. Всяка стъпка измерва своята епоха, а Цариград е наричан "майка на българските градове". Той е бил център на духовността, а търновската книжовна школа е била част от втория Златен век. Днес културното наследство на Търново е неговият капитал. Мотото на старата столица е: "Творим щастие". При Велико Търново кандидатурата също е регионална. Панов смята, че с общи усиля е подготвен добър формуляр. Той вярва, че тази кандидатура ще подготви един добър културен обмен. В момента над 50 хиляди млади хора ще носят стикера с логото за кандидатурата.

Иван Портних, кмет на Варна, подчерта че Варна е първият български град, който е заявил официално желанието си да се включи в инициативата. Варна е древен и очарователен град и за варненци и ще бъде чест да го представят като такъв. Той е морският град на България, а кандидатурата ще даде възможност градът да разгърне своя потенциал. Варна е подкрепена от още 12 общини от региона в надпреварата, сред които са Добрич, Балчик, Дългопол, Дуранкулак. Портних е убеден, че инвестициите в културата е инвестиция в бъдещето. Амбицията на Портних е цялата варненска общественост да бъде въвлечена в инициативата. Варна знае къде може и иска да стигне, а мечтата е морската ни столица да се превърне в уютно и вдъхновяващо пространство.

Пловдивският градоначалник Иван Тотев каза на свой ред, че стартът е впечатляващ и всички са победители, защото са мотивирали своите граждани да работят за тази кауза – градовете-кандидати да бъдат по-добро място за живот, да придобият добър облик с международно ниво. За Пловдив е важен пътят до целта. В него живеят съвместно много етноси и религии, в продължение на години. За Пловдив увличането на гражданите е най-важният процес. Това събитие трябва да бъде подкрепено и от държавата, защото е много важно и значително събитие, смята кметът на града под тепетата.

Пламен Стоилов, кмет на Русе, допълни, че внасянето на кандидатурата се е случило по много екипен начин. Според него всеки един град е достоен да победи. Русе е кръстопътен и космополитен град, с вековна история, а духът му е вечен – като река Дунав - река, която свързва Европа. "Русе, градът на свободния дух" е мотото, с което крайдунавският град кандидатства. Над 150 са нещата, които за пръв път се случват в България и започват от Русе. Не случайно нобеловият лауреат Елиас Канети е русенец.

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова благодари на всички свои колеги, че са заедно и на една маса. Тя представи кандидатурата на София и Югозападния регион – Благоевград, Кюстендил и Перник. "Убедена съм, че сме достойна столица на културата и нашата кандидатура е печеливша", каза тя. Фандъкова е убедена, че заедно с колегите си ще осъществи инициативата и подчерта колко е важна. Организирани са 30 творчески лаборатории. Получени са 16 хиляди картички с идеи от граждани. 20 000 автори създават платформата на интернет страницата. Кандидатурата дава на кмета надежда за бъдещето на София, а мотото е: "Сподели София".

Красимир Костов, кмет на Шумен, заяви, че още през 2011 година Шумен е решил да кандидатства. Той подчерта стремежът за промяна и достойнствата, подчинени на богатото историческо наследство на Шумен – 4 историко-археологически резервата, единственият скален релеф "Мадарският конник", който е избран и за глобален символ на България. "Златният век" и мултиетническият състав допълват предимствата на Шумен. В Шумен се е случило първото театрално представление в Българи, а природните дадености подпомагат туристическото развитие на града. Достойнството на проекта е дело на шуменци и отразява вижданията неговите граждани, който участват неуморно в него. Шумен е подкрепен от още 9 общини от региона.

Габровският кмет Таня Христова пожела на всички да имат възможността да бъдат кандидати. Габрово има десетки достойнства като всички останали градове да бъде кандидат за столица на културата. Градът е със силна мотивация и ясна преценка за своите възможности. Габрово е получил над 6000 рисунки с думички, мечти и надежди от малки деца. Таня Христова се бори за бъдещето на този град и носи в сърцето си обичта към Габрово. Кметът няма да бъде пестелив на очаквани, а нейното е всички българи да се гордеят с достиженията на България.