Ние подкрепихме инициативата на президента за провеждане на национален референдум по трите основни въпроса, заяви днес от парламентарната трибуна проф. Георги Близнашки като представител на Инициативния комитет, който събра подписка по неговите предложения.

Днес депутатите разглеждат техните предложения на извънредно заседание. Направихме Инициативен комитет, защото имаше нагласа да не се предприема никаква промяна, продължи професорът. Смятаме, че наличните подписи в нашата подписка са огромно постижение на българското гражданско общество, каза той. Референдумът можеше да се проведе по време на евровота, но тази възможност бе пропусната, каза Близнашки. Направените предложения за изборната реформа- за мажоритарния елемент, може да бъде редактирано, но не може да бъде елиминирано. Въвеждането му ще коригира съществен порок в националния политически живот. В провеждането на референдума няма нищо неконституционно, подчерта той. По никакъв начин не се ограничават избирателните права на българските граждани при предложението за задължителното гласуване.

Близнашки смята, че трябва да има малка промяна в Конституцията, за да се позволи това, което съществува в други страни. Дистанционното, електронното гласуване пък ще даде възможност да дадат вота си почти 2 млн. наши съграждани зад граница, подчерта той. Близнашки призова да се подкрепи предложението на президента за референдум по тези три въпроса.