Фирмата „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ АД, която измерва телевизионната зрителска аудитория у нас и по този начин диктува и рекламните постъпления в телевизиите, е контролирана от банкера Цветан Василев. Това съобщава агенция ПИК, позовавайки се на свое разследване и разпраща и документи до медиите.

„ГАРБ” определя рейтингите на телевизиите и предаванията в тях, а крупните рекламодатели и агенции ориентират бюджетите си в медиите предимно според нейната статистика.

ГАРБ фаворитизира рейтинга на Би Ти Ви от години за сметка на предавания и рубрики на прекия конкурент – Нова телевизия, твърди ПИК. Между двете телевизии текат постоянни спорове кой е по-гледан, като Би Ти Ви винаги се базира на данните от „ГАРБ”, а Нова разчита на чешката пийпълметрична компания „Медиарисърс”.

Банкерът Цветан Василев държи ГАРБ чрез поредица от свързани фирми и лица, според агенция ПИК.

През септември 2012 г. едноличният собственик на „ГАРБ“ - дружеството „София Медиа Асоциация“ ЕООД, притежавано от швейцарския гражданин Джордж Лукс, прехвърля 40% от акциите си в капитала на „ГАРБ“ на швейцарското дружество „Юръпиън Медиа Холдинг СА”., което е под контрола на Цветан Василев.
„ГАРБ“ пък е мощно финансирано през периода 2011 – 2012 г. от свързаното с Цветан Василев юридическо лице - „Интегрирани Пътни Системи“ АД, То е предоставило необезпечени парични заеми на „ГАРБ“ по силата на договори за заем в общ размер на 1 000 000 евро и 550 000 лева. Заемите не се обслужват от „ГАРБ“, тъй като дружеството не разполага с финансови възможности, което обаче не притеснява заемодателя.

След прехвърлянето на акциите от капитала на „ГАРБ“ дългът се преструктурира, като заемодателят „Интегрирани Пътни Системи“ АД прехвърля (с цесия) през 2012 г. вземанията си от „ГАРБ” по заемите на новия акционер - „Юръпиън Медиа Холдинг СА“.

„Интегрирани Пътни Системи“ АД е свързано с Цветан Василев чрез сложна плетеница от фирми, твърди агенцията и описва подробно схемата.

Медийни експерти коментират пред ПИК, че с въпросната сложна плетеница от фирми и през „ГАРБ” банкерът Цветан Василев вероятно успява да контролира рейтингите на телевизиите. А това е жизнено важно за техните рекламни приходи и издръжката им.